Pakotalo Oulun taustalla

Tervetuloa lukemaan Pakotalo Oulun taustalla olevasta porukasta. Olemme neljän hengen opiskelijaporukka Oulusta, jotka aloittivat opintojen ohella pakopelien rakentamisen.  Porukkaamme kuuluu Akseli Aikio, Roope Harjuniemi, Juho Rantapelkonen ja Jere Niiranen. Meitä kaikkia yhdistää sama koulu ja sen kautta tutustuimme toisiimme ja aloitimme pakopelien rakentamisen vuonna 2021.

Roope Harjuniemi, Akseli Aikio, Juho Rantapelkonen ja Jere Niiranen
Roope Harjuniemi, Akseli Aikio, Juho Rantapelkonen ja Jere Niiranen

Hyvä tiimi ja hyvä pakopeli rakentuu monipuolisella porukalla. Osaamista täytyy löytyä monelta eri osa-alueelta ja ilman kaikkia osa-alueita kokonaisuus jää keskeneräiseksi. Täytyy löytyä osaamista rakentamisesta, suunnittelusta, pulmatehtävistä, markkinoinnista, taloudesta, asiakaspalvelusta ja mitähän kaikkea vielä näiden lisäksi pitää osata.

Onneksi osaamista kaikilta löytyi eri osa-alueista ja kaikkia tiimin jäseniä tarvittiin Pakotalo Oulun pystyttämisessä.Mistä kaikki alkoi

Kaikki parhaat tarinat alkavat unesta tai niin ainakin Pakotalo Oulun tarina alkoi. Ajatus pakopelistä lausuttiin ensimmäisen kerran syksyllä 2019, kun Akseli näki unta missä piti paeta pakopeli tyylisesti laivasta ja kertoi siitä koulun ruokapöydässä Roopelle.

Ajatus lähti siitä kuitenkin itämään, sillä alkuvuodesta 2021 kävimme porukalla pelaamassa pakopeliä. Peli oli loistava ja se herätti keskustelua pelin jälkeen, että olisi mukavampi pelata myös pidempää peliä. Yksi tunti menee niin nopeasti, jonka takia pelin jälkeen meillä jäi halu jatkaa pelaamista. Valitettavasti vielä siihen aikaan Suomesta ei löytynyt kovin helposti pidempiä pelejä.

Alkuun ajatus pyöri Pop-up tyylisesti syrjäisellä sijaitsevaan autiotaloon, mutta visio ja realismi kohtasivat kuitenkin Höyhtyällä entisen lastenkodin rakennuksessa. Tunnelma ja sijainti olivat optimaaliset kaksituntisen Mysteeriliigan timantin tiloihin.

Höyhtyän Pakotalo

Höyhtyän Pakotalo rakennettiin siinä mielessä, että sitä pyöritettäisiin kesän ajan Pop-up tyylisesti. Vastaanotto yllätti kuitenkin positiivisesti ja monesti kysyttiinkin, milloin seuraava peli syntyisi. Monet pelaajat olivat kaivanneet pidempiä pelejä, missä olisi enemmän aikaa ja enemmän tehtäviä ratkaistavana. Posiitivisen vastaanoton myötä lähdimme etsimään uusia tiloja, missä voisimme jatkaa pakopelien pyörittämistä ja sovimme isännöitsijän kanssa, että saamme jatkaa toimintaamme Höyhtyällä marraskuun loppuun asti. 

Höyhtyän Pakotalo 15.5.2021-30.11.2021
Höyhtyän Pakotalo 15.5.2021-30.11.2021

Höyhtyä Pakotalon rakennus

Pakopelin rakentaminen vaatii useita elementtejä ennen kuin pakopeli on pelattavissa. Ensimmäisenä pitää löytää potentiaalinen tila, minne pelin voi rakentaa. Meille se valikoitui Höyhtyän Allitie 1, joka oli sijainniltaan erinomainen. Mukavan syrjässä, joka loi erinomaisen tunnelman pelin miljööseen.

Hyvän tilan löydettyä meillä alkoi rakennustyöt, jotta tilat saataisiin sisustettua pelin tunnelmaan sopivaksi. Tarvittiin paljon kertopuuta, kipsilevyä ja osaamista. Onneksi sitä löytyi toisilta enemmän mitä toisilta. Tämän jälkeen tilat piti maalata, laittaa matot paikoilleen ja etsiä rekvisiitta tiloihin luodakseen tilaan elämää.

Sen jälkeen pakopeli tarvitsee vielä juonen ja taustatarinan. Mikä siis olisi hauskempi kuin ryöstöpeli, missä pelaajat olisi palkannut mystinen Mysteeriliigan timantin hahmo ja hän olisi luvannut suuren korvauksen palkkioksi onnistuneesta timantin ryöstöstä. Tätä varten käytiin kuvailemassa pelin introvideo ja samalla päästiin kokeilemaan miten videotuotanto meiltä sujuu.

Lopuksi tehtävät piti kasata peliin, koepelata, laittaa lisää tehtäviä ja koepelata uudelleen.

Mysteeriliigan timantti on valmis!

Tai oikeastaan oli valmis, sillä Mysteeriliigan timantin tarina loppui 2021 loppuvuodesta ja peli purettiin... Toistaiseksi ainakin. Koskaan ei tiedä milloin tarina saa uuden elämän uudessa paikassa.


Lopputulos

Vanhan Mysteeriliigan Timantti pelin tiloista kuvia

Mysteeriliigan timantti - pelinä

2H Mysteeriliigan timantti pakopeli
2H Mysteeriliigan timantti pakopeli

Mysteeriliigan timantti oli meidän ensimmäinen pakopeli, missä yksi Mysteeriligan jäsenistä palkkaa teidät ammattivarkaat varastamaan tutkimusmatkailijalta timantin hänelle.  Timantilla on suuri merkitys Mysteeriliigan hahmolle, sillä se jonka käsissä on mysteeriliigan timantti, hallitsee koko Mysteeriliigaa.

Se mikä teki pelistä erilaisen oli pelin kesto ja tilojen koko, sekä vaihtoehtoinen loppu. Pelin aikarajana oli 2 tuntia, jonka aikana pelaajien piti käydä useita huoneita läpi käyttäen hoksottimia. Tilaltaan peli jakaantui kahteen kerrokseen, joissa molemmissa oli useampi huone ratkaistavana ja edettävänä. Näiden lisäksi pelissä tarjottiin vaihtoehtoinen loppu, sillä lopussa oma valinta ratkaisi miten peli päättyy.
Keskustan Pakotalo

Uuden Pakotalo Oulun osoite: Isokatu 30
Uuden Pakotalo Oulun osoite: Isokatu 30
2H Klovnin huvipuisto pakopeli
2H Klovnin huvipuisto pakopeli

Nykyinen Pakotalo Oulu sijaitsee osoitteessa Isokatu 30 kellarikerroksessa. Tämän lähemmäksi Oulun ytimeen ei pakopelejä pääse pelaamaan.

Pakotalo Oulun uusien tilojen rakennus

Uuden toimipaikan etsinnässä meitä onnisti, sillä löysimme aivan keskustan ytimestä avaran kellaritilan, johon oli mahdollista rakentaa upouusi pakopeli. Uuden toimipaikan tilat vuokrattiin syksyllä ja siitä alkoi meidän uusi projekti Keskustaan Pakotalo Oulu. Täysin tyhjästä kaikuvasta kellaritilasta aloittaminen tuntui isolta projektilta, sillä käytännössä neljän hengen voimin piti laittaa kaikki pystyyn. Onneksi ei kuitenkaan sentään ihan niin mennyt. Saimme erittäin hyvin apua ystäviltämme ja heitä oli rakentamassa meidän kanssamme. 

Näin jälkeenpäin tekemistä riitti enemmän kuin osasimme odottaa ja aikaoptimisteina ajattelimme alkuun ensimmäisen pelin olevan valmiina jo jouluksi. Viivästyksiä syntyi milloin mistäkin. Rakennusluvat, suunnittelu, opinnot, muut työt ja vaihtoon meno veivät huomattavasti aikaa meiltä ja alkuperäiset optimistiset aikataulut eivät pitäneet.

Ensimmäinen peli 2h Klovnin huvipuisto saatiin kuitenkin aukaistua 25.3.2022. Rakentaminen vain jatkuu, sillä nykyisiin tiloihin aukaisimme 2h Mysteeriliigan päämajan 21.7.2022 ja näiden kahden pelin lisäksi on suunnitteilla muutamia tunnin mittaisia pakopelejä.

Lopputulos

Uuden Pakotalo Oulun tiloista kuvia

Uuden Pakotalo Oulun tilat ovat erittäin monipuoliset, sillä pelien ulkopuolelta löytyy kaksi oleskelutilaa ja anniskeluoikudet, jotka mahdollistavat sen, että tiloihin voi tulla hieman etuajassa paikalle, peliin mukaan voi ottaa virvokkeita ja pelin jälkeen on mahdollista jäädä tiloihin vielä jälkirupattelemaan pelistä.

Tervetuloa tutustumaan Pakotalo Ouluun ja pelaamaan meidän huikeita pelejä.

Klovnin huvipuisto

On taas se aika vuodesta, kun hylätty Klovnin huvipuisto sytyttää valonsa yöllä. Aikaisemmin Klovnin huvipuisto oli kaikkien suomalaisten rakastama huvipuisto, jota pyörittivät Mika "Miljoona" ja Kake "Klovni". Huvipuisto sai kuitenkin karun lopun, kun Kake "Klovni" löydettiin kuolleena huvipuistosta ja Mika "Miljoona" katosi. Siitä päivästä asti huvipuisto on ollut suljettu ja sinne meneminen on ollut kiellettyä, sillä ne jotka ovat huvipuistoon menneet, eivät ole tulleet takaisin.

Uskallatteko te lähteä hylättyyn huvipuistoon selvittämään sen synkän salaisuuden?

Arkea pakoon